Tuesday, July 8, 2008

The Selection Procedure

I'm getting mails by dissapointed artists who didnt win this contest. Many of them ask why we didnt publish the shortlist which was presented to our final jury. Today I answered this question for one of them, so I'll share this with the rest of you. In the comment to this blogspot you can read my answer to why the shortlist wasnt published. (dutch only)

9 comments:

Dan Droff said...

De lijst werd gemaakt op basis van kwaliteit en talent, maar ook in functie van concepten. Dat betekent dat soms niet alleen kwaliteit de doorslaggevende factor was. Een partyorganiser kan ons bijvoorbeeld vragen naar een heel specifieke muziekstijl, hij kan zeggen dat het een dj moet zijn en dus geen producer, en hij kan iemand eisen met/zonder ervaring in zijn club, met een eigen website, met veel of weinig bookings...enzovoort... Er zijn heel wat factoren waar wij rekening mee moeten houden. Als deelnemers een lijst zien van 50 artiesten dan gaan ze automatisch denken dat dit gewoon de top 50 is. Die verwarring willen we vermijden. Het zijn de beste artiesten binnen elk genre en volgens de noden en wensen van de club/partyorganiser.

Onze lijst is allesbehalve perfect. Alle demo's werden beluisterd en er werd ongelofelijk veel tijd en energie gestoken in de selectie (you can hardly imagine). Na de selectie door silenced was er een tweede selectie-ronde met Switch. Hieruit kwam dan de shortlist. Ik denk dat we op dat punt al grondig werk hadden geleverd en toch waren er demo's van de shortlist die duidelijk slechter onthaald werden op de eindjury. Het is dan ook dankzij de laatste selectieprocedure tijdens de eindjury (ism de partyorganisers, clubs,...) dat we nu toch enigzins met geheven hoofd kunnen stellen dat we de juiste keuzes gemaakt hebben. Deze keuzes staan we achter en commentaar die hierop zou komen kunnen we aan. De oneindige discussie over wie waarom wel of waarom niet op die shortlist stond, alstublieft...bespaar ons dat.
Waarom iemand het niet gehaald heeft herinner ik mij vaak gewoon niet meer en ik ga geen demo's beginnen herbeluisteren in functie van feedback. Ik hoop dat je ergens respect kan vinden voor al de energie die we hierin gestoken hebben. Begrijp dat ik nu gewoon blij ben dat het achter de rug is.
Als je houdt van je muziek moet je er in blijven geloven. Het feit dat je het niet gehaald hebt in deze wedstrijd betekent niet dat je muziek niet goed is. 't is deze keer gewoon niet gelukt.

Anonymous said...

amen :-)

en respect voor de mensen die de moeite willen doen om naar zoveel demo's te luisteren.

grtz

Anonymous said...

Dit is een mooi antwoord dank daarvoor.
Het zijn harde dagen, meerdere keren per dag silenced.be en de blogspot afschuimen naar antwoorden. Wat vinden ze van ons terwijl we koppig in ons hoofd denken van zo moet het dit is onze stijl, ons concept. Binnen de wedstrijd is er dan nog eens opsplitsing in stijl en genres. Wij moeten gewoon eerlijk zijn als een inzending goed is in zijn stijl en genre. En geen kritiek geven als het niet net zoals het onze is. Het heeft voor ons energie gekost om onze denkwijze over muziek in die 30 min of langer te pompen maar het heeft de organisatie veel langer geduurd om ze te begrijpen.

Alvast dank daarvoor( en ook voor ons al op de blogspot te plaatsen)

Anonymous said...

Och, prijs u gelukkig, bij een andere wedstrijd kreeg ik als organisator zowel als de winnaar anonieme bedreigingen :)

Je zal alleszins kunnen zeggen dat je 1 van de weinige wedstrijden bent die niet alleen in zijn promotietekstje zet dat alle stijlen welkom zijn, om dan uiteindelijk keer op keer voor dezelfde eenheidsworst te gaan en waar alternatieve genres al geen moeite meer voor troosten. In dat opzicht is het bijvoorbeeld opmerkelijk dat sommige toch iets minder evidente artiesten hiermee wel degelijk op grote podia komen te staan, en wellicht vormt dat een opstap voor bookings volgend jaar, e.d.

Het mag ook gezegd dat de kwaliteit erg hoog lag. Ik heb alleszins bij de finale shortlist selectie geen slechte demo gehoord. Vooral rekening houdend dat er een aantal producers tussen zitten is dat best opmerkelijk.

Bart Dujardin, Je m'en fish

Anonymous said...

Ik vind het erg als mensen niet kunnen accepteren dat ze er niet bij zijn. Ik heb ook mijn demo opgestuurd , was een trance demo, weet dat dit geen populair genre is in belgie ect. maar ik ben alles behalve kwaad dat ik nergens voor geselecteerd ben, gewoon verder werken en iedere dag je best doen. Als dj/ producer moet je niet de grote man uithangen, maar gewoon leven voor je muziek, en als je echt van je muziek houd dan zal geen enkele teleurstelling je kunnen raken in iets waar je bezeten van bent. Wie hard werkt krijgt vroeg of laat erkenning.

Alle respect aan de mensen die deze contest waardig hebben laten verlopen.

Greetz Dj Dané

Anonymous said...

worden er nu nog andere winnaars bekend gemaakt?? culture club etc...

Anonymous said...

ik heb wel het gevoel dat het woord producer daar voor de show bijstond.

Anonymous said...

als ge kijkt naar de geslecteerden/line up voor ten days zitten er nochtans redelijk wat producers tussen.

;-)

Anonymous said...

Neen, er wordt wel degelijk rekening gehouden met het woord producer bij sommige partners, en bij sommigen maakte enkel een overtuigende dj-set uit.

Sommige van ons, partners van dit initiatief, sleutelen nog aan hoe we wat, waar en wanneer kunnen zetten. Persoonlijk zou ik graag nog bv. 1-2 producers op een evenement zetten met een internationale gastartiest. Mogelijk focus ik dan vooral op projecten die niet gekozen zijn door de andere partners zoals ten days off. Zo is zowat iedereen op die shortlist een winnaar :)

Bart Dujardin, Je m'en fish